EDIT mei 2022: Hieronder lees je mijn review over de eerste Rodecaster Pro. Inmiddels is de Rodecaster Pro II aangekondigd. Ook hierover schreef ik een review.
Wil je de Rodecaster Pro 1 of 2 direct bestellen klik dan hier. Of lees verder voor meer informatie.
Op een zeker moment kreeg ik van Martijn Arets, die net als ik doorgaans heel blij wordt van nieuwe snufjes en gadgets, een mail doorgestuurd waarin de Rodecaster Pro werd aangekondigd als een “Podcast Monster”. Rode (eigenlijk: Røde) is bij mij vooral bekend als leverancier van o.a. microfoons. Zo gebruik ik naar volle tevredenheid sinds dit jaar twee Røde Procaster microfoons om mijn podcasts mee op te nemen (best verwarrend eigenlijk: De Rodecaster Pro en de Rode Procaster. De een is een microfoon en de ander, daarover gaat deze blogpost) Ik begon Martijn zijn mail te lezen en al snel werd ik gegrepen door een gevoel dat ik het best kan omschrijven als: HEBBEN HEBBEN HEBBEN!!!
Ik zal je eerst uitleggen wat de Rodecaster Pro precies voor apparaat is, en wellicht wordt het daarna duidelijk waarom ik zo reageer.
TIP: Ontdek ook mijn andere blogpost over podcasting waarin uiteenzet welke apparatuur ik zoals gebruik om te podcasten.
Steeds meer (goede) podcasts beschikbaar
Sinds 2014 produceer ik mijn Jelly Driver Podcast (toen bekend als de Frankwatching podcast). Al jaren roep ik dat de Podcast écht mega populair gaat worden en sinds begin 2018 heb ik ook echt het gevoel dat ik gelijk begin te krijgen. Steeds meer podcasts verschijnen er in iTunes, Stitcher en Soundcloud (linkje naar YouTube) en sinds dit jaar is ook het uploaden van je podcast in Spotify een eitje geworden. (linkje naar YouTube).
ADVIES: wil je écht goede hosting voor je podcast waarbij je ook direct je marketing en distributie naar alle populaire podcast players geregeld hebt? Lees dan deze post of neem direct een kijkje op de website van Springcast.
De Rodecaster Pro is ontwikkeld speciaal voor podcasters
De Rodecaster Pro is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld voor podcasters. Het is een compact mengpaneel waarop je tot 4 microfoons kan aansluiten en een telefoon (bedraad of via Bluetooth). Daarnaast heb je een paneel met 8 knoppen die je middels een stukje gratis meegeleverde software eenvoudig zelf kan programmeren (echt eenvoudig: drag & drop). Door zo’n knop in te drukken kan je geluidsfragmenten en jingles of vooraf opgenomen interviews direct instarten tijdens je opname. Je hebt 3 opties bij het afspelen: 1) elke keer als je de knop indrukt start de jingle opnieuw, 2) als je de knop indrukt start het geluid van begin tot einde (door de nog een keer knop langer ingedrukt te houden stopt het geluid alsnog) en 3) je drukt de knop in en ze begint te spelen en als je nog een keer drukt topt het meteen weer. (verschil tussen 1 en 3 is dus dat nogmaals drukken er bij de eerste optie voor zorgt dat het fragment opnieuw afspeelt en bij de laatste stopt het fragment als je voor een tweede keer drukt.
Opnemen op je Rodecaster Pro óf via USB op je computer
In de Rodecaster Pro zit een Micro SD slot waarop je je opnames direct kan opslaan om ze later op je computer nog na te bewerken. Ook kan je het apparaat via USB als audio interface op je computer aansluiten om bijvoorbeeld een live uitzending te doen. Je computer ziet dan je Rodecaster Pro (met daarop vier microfoon aansluitingen) als één microfoon. Ideaal voor als je bijvoorbeeld actief bent met live-uitzendingen / streams op Facebook Live of YouTube en meer microfoons wilt aansluiten.
Beter geluid
Het geluid wordt ook nog eens verbeterd middels (een term waar ik nog nooit van gehoord had) APHEX Aural Exciter en APHEX Big Bottom. Wat het doet? Het geeft je stemgeluid meer warmte en het zorgt voor een wat “rijker” geluid. Daarnaast biedt het functies als “compression” Limiting, de-essing en noise gating. (klik op de woorden om te lezen wat het is).
Telefoongesprekken
Wil je iemand interviewen op afstand dan kan je nu je telefoon aansluiten op je Rodecaster Pro via Bluetooth of een TRRS kabel (zo’n soort verloopstukje als wat je bij je iPhone kreeg toen ze naar lightning adapters overstapten. Het apparaat zorgt er voor dat er geen echo is te horen. Het geluid van een telefoongesprek zou exceptioneel goed zijn.
Preamps
Net als op professionele apparatuur, waar radio stations honderduizenden euro’s voor neerleggen is de Rodecaster Pro ook voorzien van Classe A preamps waardoor je een nóg veel helderder geluid produceert met minder ruis.
Eindelijk in Nederland
Ik heb echt gezeurd wanneer dit apparaat in Nederland leverbaar zou worden via Twitter en via “zoekt u een product dat wij niet in ons assortiment hebben, laat het ons dan even weten” formulieren. Toen het apparaat eindelijk te bestellen was als pre-order was er binnen één minuut een bedrag van mijn bankrekening afgeschreven en had ik de orderbevestiging in mijn mailbox.
Wil je de Rodecaster Pro 1 ook bestellen? Klik hier!
Rodecaster Pro II
Er staat op het moment van schrijven (mei 2022) dat de opvolger van de1e Rodecaster over een paar weken wordt geleverd. Na met veel tevredenheid en plezier vele afleveringen te hebben opgenomen met de Rodecaster Pro 1, kan ik echt niet wachten om de verbeterde versie van dit waanzinnige apparaat uit te proberen en te ontdekken hoe het produceren van mijn podcasts in de toekomst zal gaan.
Uiteraard maak ik een review van dit apparaat en kunnen jullie hier spoedig mijn bevindingen lezen.
Om je nog beter van dienst te zijn, link ik hier en daar met affiliate links naar de producten en diensten waar ik over schrijf. Als je iets aan mijn artikelen hebt gehad en besluit via deze links iets aan te schaffen, ontvang ik een kleine vergoeding, wat mij helpt/stimuleert om je van nog meer waardevolle content te voorzien. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd! Thanx 🙂