Welke apparatuur om te vloggen?
Al op de middelbare school leende ik de videocamera van mijn opa om video’s te maken. Dat was toen nog een vrij lompe “handycam” met een bandje er in maar man wat had ik er een lol mee.
Inmiddels is zowel het filmen en vloggen als het monteren een stuk makkelijker geworden. Als je tenminste de juiste apparatuur gebruikt. In deze blogpost: “Welke apparatuur om te vloggen” leg ik je uit welke apparatuur ik gebruik om vlogs te maken in verschillende situaties.
Wat heb je nodig om te vloggen? Niet veel.
Om te vloggen heb je niet veel nodig. Met een smartphone met een camera er op kan je al aan de slag. Natuurlijk: hoe beter de camera, hoe mooier je beelden. De iPhone 11 Pro Max is niet voor iedereen een realistische optie. En dat hoeft ook helemaal niet. Stel jezelf eerst de vraag: Wat wil ik bereiken met mijn vlogs?
Je kan je voorstellen dat iemand van 15 jaar die zijn/haar leven wil vloggen om dat 1x per week op zondag te uploaden andere motivaties heeft (en dus ook andere vlog apparatuur nodig heeft) dan een autodealer die steeds als er een nieuw model uitkomt daar een vlog van wilt maken voor de zakelijke rijder.
Als je zoals ik regelmatig geboekt (en betaald) wordt om als event vlogger verslag te doen tijdens beurzen, congressen, evenementen en reizen, wil je vlog apparatuur waarmee je per situatie goed uit de voeten kan én waarbij je een mooi en goed eindresultaat krijgt.
Voordat ik je ga vertellen welke apparatuur om te vloggen ik gebruik en wat volgens mij de beste vlogcamera is, vertel ik je eerst wat ik belangrijk vind en waar ik op let.
Geluid is belangrijker dan beeld.
Als je een vlog of video bekijkt waarbij het beeld super scherp en mooi is maar je kan niet goed verstaan wat er gezegd wordt, haak je af. Een vlog met slecht geluid is een slechte vlog. Andersom werkt het ietsje anders. Als je een vlog bekijkt met matige kwaliteit beelden maar met goed geluid waarbij je kan wél goed verstaan wat er gezegd wordt én waarbij de boodschap goed is, is de kans groot dat je toch blijft kijken.
Als ik dus moet kiezen, vind ik bij het maken van een vlog geluid belangrijker dan beeld.
Per situatie andere apparatuur om te vloggen
Door de jaren heen heb ik steeds een deel van het geld dat ik verdien met vloggen opnieuw geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Zo heb ik een behoorlijke collectie vlog apparatuur verzameld waaruit ik kan kiezen voordat ik naar een opdracht ga om te vloggen.
Ook al verdien je (nog) niets met je vlogs en kan je niet zomaar even alle vlog apparatuur die ik in dit artikel behandel aanschaffen? Goed nieuws: je hebt ook écht niet alles nodig
Je kan met een basis uitrusting al heel goed vloggen. Toen ik begon had ik al die vlog apparatuur ook nog niet. En toch ben ik begonnen. Laat je niet ontmoedigen door (gebrek aan) apparatuur.
Vloggen met een Microfoon:
- Handmicrofoon icm Rode i-Rig en kabel
- Handmicrofoon icm Rode i-Rig & Reporter mic
- Rode VideoMic Me-L
- Rode i-XY
- Rode Film maker kit
- Rode VideoMic (Pro)
Zoals aangegeven is geluid belangrijker dan beeld. Het kiezen van een microfoon is dan ook belangrijk. Je maakt daarbij diverse afwegingen: op welke vlogcamera ga ik de microfoon aansluiten? In welke situatie en omgeving ga ik vloggen? Is er veel omgevingsgeluid? Wil ik interviewen en daarbij de controle houden (in dat geval houd je liever een microfoon in je hand zodat jij bepaalt wie er hoe lang aan het woord is)? En natuurlijk welk budget je hebt. Per microfoon leg ik uit waarvoor ik het gebruik en wat de voordelen en nadelen zijn.
Handmicrofoon icm Rode i-Rig en kabel
De Rode Reporter mic is een prettige en goede microfoon. Het slanke ontwerp en de lange steel maakt dat ze lekker in de hand ligt. Deze microfoon gebruik ik als ik ga vloggen in een omgeving met (veel) achtergrondgeluiden waarbij ik ook anderen moet interviewen.
Deze microfoon sloot ik in het begin aan op mijn camera mbv een XLR kabel (wat prima werkt, maar dan heb je dus wel een kabel tussen jou en je camera. Zorg dat deze niet te lang is zodat je niet hoeft te slepen met een enorme klos en om te voorkomen dat je over achter blijft hangen. 1,5 meter is vaak genoeg. Zéker als je de camera in je ene hand houdt en de microfoon in de andere.
Draadloze handmicrofoon icm Rode i-Rig & Reporter KIT
Zelf vind ik het fijner om de microfoon draadloos op de camera aan te sluiten. Daarvoor gebruik ik de Reporter KIT. Deze kit bestaat uit 2 delen: de zender en de ontvanger. De zender is een blokje dat je onder in je microfoon klikt en vastdraait. De ontvanger klik je in een “coldshoe” en sluit je met een klein draadje aan op je camera (wat een coldshoe is lees je verderop in dit artikel). De zender is iet wat lomp maar went snel. Zéker als je kijkt wat deze oplossing kost in verhouding tot de alternatieven. De kwaliteit is super. Omdat er niet gewerkt wordt met frequenties heb je geen last van storingen (is mij tenminste nog niet gebeurd).
Rode VideoMic Me-L
Film je met je smartphone en wil je net even wat beter geluid dan met de interne microfoon? Overweeg dan de Rode VideoMix Me-L. Deze kleine shotgun microfoon klik je in je smartphone. Zelf gebruik ik de versie met een apple lightning aansluiting. Aan de achterkant van de Rode VideoMic Me-L zit een koptelefoonaansluiting zodat je meteen kan monitoren hoe het klinkt. Tip: De eerste keer dat ik had gefilmd dacht ik bij het terugkijken: hij doet het niet! Hij heeft helemaal geen geluid opgenomen! Dat is gelukkig niet waar. Alleen je iPhone speelt het geluid af via diezelfde monitor uitgang. Dus even je koptelefoon er in óf het microfoontje even loskoppelen. Daarna kan je je kersverse opname beluisteren en beoordelen.
Rode i-XY
Als je een camera hebt zonder mic-in aansluiting en je wilt toch goed geluid, kan je overwegen om het geluid op je telefoon op te nemen met bijvoorbeeld de hiervoor genoemde VideoMic Me-L of de Rode i-XY. Het verschil is dat de eerste een shotgun microfoon is die vooral recht vooruit het geluid oppakt waar de tweede een breder gebied oppakt en onderscheid maakt tussen links en rechts. Voor het vloggen vind ik de VideoMic Me-L het prettigst werken. Maar als je bijvoorbeeld ook interviews wilt opnemen voor je podcast, zou ik kiezen voor de i-XY (of je koopt ze allebei. Ze zijn niet heel duur).
Rode Film maker kit
Wil je draadloos geluid opnemen waarbij jij en/of je gesprekspartner een dasspeld microfoontje omhebben? Kijk dan eens naar de Rode Filmmaker Kit. Deze werkt min of meer het zelfde als de reporter-kit maar dan met een dasspeld / revers microfoon.
Rode VideoMic (Pro)
Je kan bovenop je GH5 Camera (kom ik zo op) een Rode VideoMic Pro plaatsen. Deze richtmicrofoon pakt het geluid voor de camera goed op. Wanneer je gaat vloggen in een omgeving met heel veel achtergondgeluid is dit niet ideaal. Valt het mee met het achtergrondlawaai en wil je geen microfoons in beeld hebben, dan is dit een hele goede keuze. Als je filmt met een GH5 (behandel ik zo) krijgt deze microfoon zijn stroom vanuit je camera. Als je ‘m gebruikt in combinatie met je telefoon, gebruik je de batterijen die je er in moet doen. Let op! Om deze microfoon op je telefoon aan te kunnen sluiten is het handig je telefoon in een houder te plaatsen met een coldshoe er op en je hebt een ander kabeltje nodig dan standaard is meegeleverd (zoals deze).
Vloggen met je Smartphone:
- Smartphone
- Selfiestick / Monopod
- Telefoonhouder
- Tripod
- Rode i-Rig
- Case
Vloggen met een losse camera:
- Panasonic GH5
- Canon Gx7
Vlogcamera Panasonic Lumix GH5:
Nadat ik een aantal jaren heb gefilmd met mijn iPhone en de Sony A6000 besloot ik dat het tijd was voor een volgende stap. De overstap naar de Panasonic GH5 is een flinke in zowel professionaliteit, kwaliteit als investering.
Deze DSLR camera filmt zolang als de accu en geheugenkaart het toelaten. Dit in tegenstelling tot praktisch alle andere fototoestellen waarmee je ook kan filmen. Meestal stopt het filmen dan automatisch na 20 minuten. Dit heeft te maken met de invoerrechten die op videocamera’s hoger zijn dan op fotocamera’s. Bij de Panasonic Lumix GH5 heb je daar geen last van.
De beelden zijn super mooi. Zeker als je ook nog investeert in een goede lens. Als je dat doet, overweeg dan een lens met zowel een grote hoek (zodat wanneer je vanuit je hand vlogt je zelf ook goed in beeld bent) als stabilisatie. De GH5 heeft zelf ook al een stabilizer. Als je lens dat óók heeft dan werken die twee samen waardoor je super soepele beelden maakt. Een gimbal (zoals de Osmo mobile) is dan voor het vloggen in de meeste gevallen niet eens meer nodig.
Er passen 2 SD kaartjes in. Zorg dat je daar niet op bezuinigd. Neem kaartjes met grote opslag en zorg dat je kiest voor snelle schrijfsnelheden. Je kan er voor kiezen om beelden op beide kaartjes weg te schrijven. Als er dan wat misgaat op een van de kaartjes heb je altijd de andere als backup. Ook kan je er voor kiezen om eerst de ene vol te schrijven en dan op de volgende verder te gaan. Zo kan je 2x zolang blijven vloggen. Koop ook meteen een setje extra accu’s en een lader waar er 2 tegelijk in kunnen opladen.
Door het uitklapbare scherm zie je goed wat je doet. Een groot gemis op veel van de andere camera’s.
Veel professionele vloggers omschrijven de Panasonic Lumix GH5 dan ook als dé ultieme vlogcamera. Dus ben je bereid om te investeren in apparatuur om te vloggen, overweeg dan zéker de GH5.
Voordelen:
- Prachtige beelden
- Beeldstabilisatie
- Verwisselbare lenzen
- Microfoon aansluiting
- UitKlapbaar schermpje zodat je kan zien wat je doet
- Goede slomotion beelden
- Langer dan 20 minuten vloggen / filmen
Nadeel:
- Prijs.
- Gewicht (tip: gebruik een monopod)
- Autofocus met standaardinstellingen matig. (Even settings aanpassen helpt)
Let op: je hebt ook de nieuwere Panasonic GH5s. Deze wordt door Panasonic omschreven als “de beste camera om mee te filmen”. Dat is misschien ook wel zo maar niet voor vloggers! Deze valt dus niet onder de beste apparatuur om mee te vloggen !
Deze s versie heeft namelijk geen beeldstabilisatie. Met andere woorden: ze is perfect voor filmmakers die altijd een gimball of statief gebruiken maar niet voor vloggers die vooral uit de hand vloggen / filmen. Die zijn juist gebaat bij die stabilisatie. De s kan ook nóg beter omgaan met donkere omgevingen maar ook dat weegt wat mij betreft niet op tegen de ontbrekende beeldstabilisatie.
Vlogcamera Canon Gx7:
Veel vloggers zweren bij de Canon Gx7. Deze compactcamera heeft behalve mooi beeld met scherpte diepte ook een handig opklapbaar schermpje zodat je goed in de gaten kan houden of je nog (scherp) in beeld bent én of je nog steeds aan het opnemen bent.
Een nadeel vind ik dat er een microfoon ingang op zit. Je kan dus alleen maar geluid opnemen met de ingebouwde microfoon. Als je vooral thuis of op kantoor opneemt, in een ruimte met weinig omgevingsgeluiden dan is dat geen probleem. Als je ook buiten en op events wilt opnemen dan kan dat een reden zijn om nog even verder te kijken.
Voor mij is het ontbreken van de microfooningang de reden geweest om niet voor de Canon Gx7 te gaan. Op de momenten waarop ik de Gx7 zou pakken, pak ik nu mijn iPhone waar ik wél een aparte microfoon op aan kan sluiten.
Voor de meer professionele beelden pak ik mijn Panasonic Lumix GH5.
Voordelen:
- Opklapbaar scherm
- Compact en makkelijk mee te nemen
- Goed en mooi beeld
Nadelen:
- Geen microfooningang
Vloggen met een DJI Osmo Pocket:
Als ik een vlogopdracht heb gooi ik meestal ook mijn DJI Osmo pocket in mijn tas bij de andere apparatuur om te vloggen. Deze compacte en handzame kleine gimball zorgt ervoor dat ik prachtig mooie soepele en stabiele video’s kan maken.
Het apparaatje balanceert de camera zelf zodat deze altijd mooi recht blijft. Ideaal om bijvoorbeeld vanuit een auto, fiets of lopend strakke sfeerbeelden te maken die je later weer in je vlog kan verwerken. De interne microfoon van dit apparaat is niet heel best. Ik gebruik hem dan ook vooral voor aanvullend materiaal te maken (ook wel B-roll genoemd). Je kan er ook mee vloggen natuurlijk, maar dan adviseer ik je wel om er een aparte microfoon op aan te sluiten. Hiervoor heb je verloop stukjes nodig.
De beeldkwaliteit van dit kleine apparaatje is echt bizar goed. Sinds ik de DJI Osmo pocket heb gebruik ik mijn DJI Osmo Mobile eigenlijk nooit meer.
Behalve als vlogcamera kan je dit apparaat ook goed gebruiken om panoramafoto’s en/of timelaps video’s te maken.
Tip: heb je geen DJI Osmo pocket en wil je toch timelaps maken, probeer dan eens de app hyperlapse op je Smartphone.
extra vlog accessoires
Hotshoe & Coldshoe?
Boven op je camera heb je wellicht een plaatje waar je je flitser op aan kan sluiten? Dat noemen we een hotshoe als er contactpunten op zitten en er contact is met de camera. Een coldshoe is een vergelijkbaar plaatje waar je een accessoire in kan bevestigen. Er is dan geen connectie met de camera.
Smalrig
Soms heb je op je camera of smartphonehouder al een coldshoe zitten, soms niet. In dat laatste geval kan je kijken naar een smalrig. Een metalen ombouw voor je camera met heel veel gaatjes er in met schroefdraad. In al deze gaatjes kan je accessoires draaien. Zo heb ik een Smallrig om mijn Panasonic GH5 waar ik nog een paar coldshoes op heb geschroefd.
Peak Design
Aan de zijkant zit een plaatje van PeakDesign waarmee ik mijn camera onderweg snel aan mijn broekriem of de band van mijn rugtas kan klikken als ik mijn handen even vrij wil hebben. Ideaal! Je camera zit meteen muurvast en als je ‘m weer nodig hebt druk je aan knopje in waarna je de camera er ook weer snel uit haalt.
Welke camera om te vloggen?
Dus: Welke camera om te vloggen? Ik zeg: de iPhone 11 Pro Max mét een aparte microfoon of de Panasonic Lumix GH5.
Eindoordeel: Welke camera apparatuur om te vloggen?
Wil je niet te veel meenemen? Gebruik dan je smartphone. Zeker de recente types hebben een hele goede camera waarmee je prima uit de voeten kan. Voordelen aan vloggen met je smartphone zijn dat je op je scherm kan zien wat je doet (als je de selfiecamera gebruikt), je neemt het gemakkelijk mee, beeld is goed én je kan er microfoons op aansluiten om je vlog ook te voorzien van goed geluid in omgevingen met veel (achtergrond geluiden). Heb je de ruimte om een grotere camera mee te nemen? Dan kies ik voor de Panasonic GH5. Een fijne en goede camera met uitgebreide mogelijkheden.
Disclaimer:
Ik wordt niet betaald door Panasonic of Røde. Ook ontvang ik géén (gratis) apparatuur om te vloggen van een van de in deze blogpost genoemde merken. Alle genoemde vlogapparatuur heb ik zelf gekocht en zijn in mijn bezit. Dit artikel is dan ook geschreven nav mijn eigen ervaringen en enthousiasme met deze vlog-apparatuur.
Heb ik je goed geholpen en wil je mij ook helpen?
Als je van plan bent om een van de genoemde producten aan te schaffen, doe dat dan aub door te klikken op de linkjes in deze blogpost. De prijs is voor jou hetzelfde als wanneer je de webshop rechtstreeks bezoekt alleen krijg ik een kleine commissie wanneer je de aankoop via mijn persoonlijke linkjes doet.
Vragen?
Heb je nav deze blogpost nog vragen? Stel ze hieronder in de comments, dan antwoord ik zsm.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Jelle Drijver
Om je nog beter van dienst te zijn, link ik hier en daar met affiliate links naar de producten en diensten waar ik over schrijf. Als je iets aan mijn artikelen hebt gehad en besluit via deze links iets aan te schaffen, ontvang ik een kleine vergoeding, wat mij helpt/stimuleert om je van nog meer waardevolle content te voorzien. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd! Thanx 🙂
Huur mijn gear via Gearbooker: